Anketni odbor o javnoj nabavci za stanicu „Prokop”

februar 11, 2015 - 19:50 - Redakcija Opozicionar ©

Anketni odbor o javnoj nabavci za stanicu „Prokop”

Nakon udaljavanja Dragana Dobrašinovića, predstavnika građanskog nadzornika u javnoj nabavci „Prokop”, sa sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Koalicija za nadzor javnih finansija poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da, u skladu sa članom 68. Poslovnika o radu, hitno formira anketni odbor koji će ispitati sve okolnosti vezane za ovu problematičnu javnu nabavku „Železnica Srbije” a.d. i kršenje antikorupcijskih odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Imajući u vidu okolnost da je Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, pokazao da nema kapacitet neophodan za nezavisno i profesionalno razmatranje izveštaja građanskog nadzornika i suočavanje sa činjenicama vezanim za zloupotrebe u javnim nabavkama sa elementima političke korupcije, smatramo da je formiranje anketnog odbora neophodan korak koji vodi ka rasvetljavanju okolnosti o nezakonitostima na koje je građanski nadzornik ukazao.

Prikupljanje informacija i izjava svih relevantnih aktera vezanih za ovaj postupak javne nabavke, pompezno najavljivane kao prve faza izgradnje „Beograda na vodi” a finansirane iz kredita za koje je garancije dala Republika Srbije, pružiće javnosti priliku da razume kako je moguće da procenjena vrednost javne nabavke bez ikakvog obrazloženja i pravnog osnova bude uvećana za blizu 6 miliona evra, zbog čega je za posao vredan 26 miliona evra pristigla samo jedna kompletna ponuda, kako je moguće da nadležne institucije zakonske odredbe tumače u skladu sa političkim prioritetima Vlade Republike Srbije a ne pravnim načelima i standardima.

Pozivamo narodne poslanike da formiranjem anketnog odbora i profesionalnim i odgovornim učešćem u njegovom radu, na nedvosmislen način pokažu da samovolja, bahatost i nekompetentnost predsednika Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, ispoljena na sednici održanoj 9. februara 2015. godine, nisu slika najviše državne institucije već deo njene odlazeće prošlosti.

http://www.nadzor.org.rs/pdf/Izvestaj%20Prokop.pdf

http://www.nadzor.org.rs/prokop_pred_upravnim_sudom.htm

http://www.nadzor.org.rs/sad_ni_prokop_nema_alternativu.htm

http://www.nadzor.org.rs/krsenjem_zakona_do_ugovora_o_prokopu.htm

februar 11, 2015 - 19:50 - Redakcija Opozicionar ©